Хорска секција

horska-sekcija.jpg

Хорска секција

Реформом гимназије спроведене школске 2018/2019. хор као наставни предмет улази у редован фонд часова. Те године хором руководи Гордана Вучковић. Од 2020. хором руководи Сузана Јевтовић у сарадњи са Маријом Мошић. Сузана је први пут у Првој крагујевачкој гимназији заједно са ученицима спремала јубилеј 180 година постојања школе. Тада је у програму учествовао мешовити хор са 4 гласа и гостима, бившим ученицима наше школе. Изведеној академији присуствовао је велики број знаменитих личности које су узеле учешће у извођењу последње композиције и на тај начин допринеле да ова академија буде јединствена по томе.
180-godina.jpg
Хор континуирано узима учешће у редовним школским активностима (Дан школе, Свечана прослава поводом обележавања школске славе Светог Саве, Годишњи концерт), културним манифестацијама у школи и ван ње, хуманитарним концертима, успостављајући сарадњу са ученичким организацијама (Парламент и Сопче), другим школама, установама и локалном заједницом.

Хорске пробе се одржавају два пута недељно по два часа у вечерњим часовима. При припреми културно- уметничких манифестација и свечаних академија пробе се одржавају свакодневно са већим бројем часова.

Позитиван утицај музике на здравље и развој је општепознат (психолошки, социолошки, емоционални развој), те певање у хору значајно доприноси смањењу стреса, агресивности и побољшању здравља и квалитета живота код ученика.

Репертоар хора обухвата дела домаћих и страних аутора, разних епоха, народне, родољубиве, пригодне и популарне песме.

Међу активностима хора у школској 2023/2024. које су многобројне, треба истаћи јубилеј поводом 190 година постојања Прве крагујевачке гимназије. Преко 50 чланова хора учествовало је у извођењу академије. Женски хор је обогаћен мушким гласовима. Репертоар јубиларне академије обухватао је композиције од периода настанка гимназије до сада кроз приказ знаменитих личности које су биле ђаци ове школе. Последња композиција изведена на академији представља продукт пројекта под називом „Волим, волим“… У пројекту учествовали бивши и садашњи ђаци Прве крагујевачке гимназије, чланови хора и оркестра, етно секције,  Удружење крагујевчана у Београду, родитељи и наставници школе што је резултиралио сјајном сарадњом и јединством свих актера школског живота. Музичким делом програма координирају мр Сузана Јевтовић и Марија Мошић.
190-godina.jpg

САЗНАЈТЕ ПРВИ НОВОСТИ ИЗ ШКОЛЕ

ПОСЕТИТЕ СТРАНИЦУ ВЕСТИ