Етно секција

etno-sekcija.jpg

Етно секција

На иницијативу ученика који су имали склоности и интересовања ка неговању и чувању српске традиције, музичког фолклора и музике формирана је 2018. године етно-секција. Етно- секцију је са ученицима основала мр Сузана Јевтовић, наставник музичке културе и хора у Првој крагујевачкој гимназији. Од 2020. етно секцију руководи Сузана у сарадњи са наставником музичке културе и оркестра Маријом Мошић (Прва крагујевачка гимназија).
Својим учешћем етно-секција је допринела свим културно-уметничким манифестацијама и прославама које је од формирања, па до данас, наша школа организовала (свечане академије, књижевне вечери, поетско-музичке вечери, школска слава, хуманитарним концертима, акредитованим трибинама, изложбама...). Захваљујући раду ученика, етно- секција сарађује и са другим секцијама и ђачким организацијама и тимовима у школи, другим школама, установама и релевантним институцијама.

Наставници: мр Сузана Јевтовић и Марија Мошић
Крајем јуна 2022. године смо учествовали на „Међународном вокалном етно- фестивалу младих“, одржаном у Неготину и освојили 3. место у категорији „Обраде“. Наша секција је и ове школске године активно учествовала у манифестацијама које је Прва крагујевачка гимназија организовала поводом обележавања 190 година постојања (Трибина "Стварамо заједно",Средња школа "Добрица Ерић" у Книћу, Међународни конгрес лекара у Крагујевцу, Удружење Крагујевчана у Београду, Поетско музичко вече ученице Нине Нешић, Поетско-музичко вече руководиоца школске управе Горана Јоксимовића).
Била ми је велика радост и част да будем члан етно-секције. Рад у овој секцији, као и дружења на пробама и наступима су за мене незаборавни. Стекао сам дивне пријатеље. Желео бих да се у име свих бивших ученика и у своје име захвалим Првој крагујевачкој гимназији на поверењу и прилици да будемо део њене импресивне историје, а професоркама Сузани Јевтовић и Марији Мошић, као и свим члановима етно-секције на предивном искуству.

Владимир Пешић, бивши ученик, члан етно-секције

САЗНАЈТЕ ПРВИ НОВОСТИ ИЗ ШКОЛЕ

ПОСЕТИТЕ СТРАНИЦУ ВЕСТИ