Get Adobe Flash player

Ко је на мрежи: 21 гостију и нема пријављених чланова

 

20170422 110856

Извештај о реализацији посете крагујевачких гимназијалаца Козарској Дубици

Група гимназијалаца састављена од 20 ученика Прве крагујевачке гимназије и 12 ученика Друге крагујевачке гимназије кренула је на пут у Козарску Дубицу у 10 часова испред зграде Управе града. Ученике су пратили професори: Снежана Стефановић и Душан Карапавловић испред Друге крагујевачке гимназије а Оливера Гаровић и Анка Дедовић испред Прве крагујевачке гимназије. Путовало се преко Босне и Херцеговине дугих 10 сати. Тамо су ученике, након вечере, сачекали љубазни домаћини и одвели до школе да се распореде код деце домаћина. У невероватно кратком року већ при првом сусрету, ученици су се спонтано упознали и сами расподелили па је било јасно да је размена успешно започета. Гимназијалци су отишли кућама домаћина а професори су смештени у оближњи хотел.
Сутрадан, 22. 04. је, према протоколу организована посета историјском часу у Спомен-подручју Доња Градина, где су ученици, након полагања венца, обишли локалитет и сазнали много о самом догађају захваљујући љубазном водичу. Он је у самом меморијалном парку одржао потресан историјски час ученицима који су о самом догађају мало тога знали. Ученицима је објашњен историјски значај самог локалитета и указано на важност очувања сећања на жртве, да се историја више никада не понови. Читав догађај је у историјском контексту повезан и са недавним догађањима у последњим ратним сукобима а младима подвучена важност изучавања историје и очувања сопствене традиције! 

Након тога, на велико одушевљење ученика, уприличен је изузетно интересантан обилазак предузећа "Млијекопродукт" и где су ученици осим обиласка погона, пре ручка, чули кратку презентацију о самој фирми и њеној организацији. Љубазни домаћини су уз пригодне поклоне испратили све ученике и њихове професоре. То искуство сматрају драгоценим.

Затим се наставило путем манастира Моштаница, живописног манастира из 12.века, где је ученицима говорио један од најстаријих калуђера чија је породица страдала у овим крајевима и који је на личном примеру приказао величину трагедије страдања српског народа у то доба.
Исте вечери, у Дому културе у Козарској Дубици, ученици су присуствовали традиционалној Меморијалној академији у помен невино страдалим јасеновачким жртвама. Потом је у холу школе, захваљујући љубазности госпође Сенаде, директорке школе домаћина мешовите средње школе "Никола Тесла" у Козарској Дубици, приређено заједничко дружење свих гимназијалаца. Том приликом је уз размену пригодних поклона званично започета размена трију школа, уз жељу да се претвори у традицију. Веома љубазни домаћини дубичке гимназије, директорка, професори, педагог и читава управа општине Дубица, учинили су боравак незаборавним а по речима гимназијалаца премашили сва њихова очекивања. Сви ученици су изразили јаку жељу да учествују у узвратној посети на коју су позвани. Наиме, планирано је да дубички гимназијалци са својим наставницима узврате посету 21. октобра 2017. и дођу у Крагујевац који тога дана обележава Велики школски час. Похваљује се понашање ученика свих учесника ове размене која је заиста много лепих успомена и нових сазнања донела свим својим актерима. Нарочито истичем изузетну сарадњу и разумевање између професора пратилаца крагујевачких ђака, без чијег присуства ова посета не би била иста. Усклађеност и међусобна подршка олакшала је иначе одличну организацију а и креирала нова пријатељства.
Након ноћења, у недељу, 23. априла, ученици су позвани да пре поласка назад у Србију, присуствују парастосу и помену у Доњој Градини, комеморативном догађају важном за очување културе сјећања на значајне историјске чињенице и страдање српског народа у Другом светском рату.
Велика захвалност на гостопримству упућена је љубазним домаћинима, професорима и управи дубичке Школе и дубичке Опшине, као и начелнику Округа који су нам омогућили да овај почетак дугогодишње сарадње буде успешно остварен. Посебну захвалност упућујем својим драгим колегама пратиоцима обе крагујевачке гимназије који су својом преданошћу, ентузијазмом и међусобним уважавањем учинили ово путовање оплемењујућим и незаборавним.
У нади да ће се, овом приликом започета размена, традиционално одвијати сваке године, срдачно Вам се захваљујем на указаном поверењу!

Анка Дедовић,
професор француског језика у Првој крагујевачкој гимназији

20170422 121226

 

20170422 123722

20170422 124923

 

20170422 182425

_mik3228.jpg