Ко је на мрежи: 44 гостију и нема пријављених чланова

Зато је, уз посету Француском институту, овом приликом ученицима дата и могућност да буду део  прве посете Француској школи у Београду.  На часу француске књижевности  учествовали су  да са својим вршњацима у дебати о Волтеровом Кандиду, читајући и тумачећи филозофска питања уваженог професора француске књижевности Универзитета у Београду и предавача у Француској школи, господина Филипа Боноласа. Захваљујући ентузијазму и љубазности професорке српског језика и књижевности у Француској школи госпођи Оливери Потић, нашим ученицима је омогућено да обиђу  Француску школу, науче нешто о француском образовном систему, присуствују и учествују у двочасовној расправи на тему Волтерове филозофије, ручају у пријатном амбијенту са својим вршњацима француско-српског порекла и уживају у дану посвећеном Француској. По речима ученика, настава језика се на тренутак пренела на територију Француске. Било је поучно и интересантно а проширили смо видике улазећи у другу цивилизацију. Из Француске школе смо осим лепих успомена, идеја и поука, назад понели и читав нарамак књига које је њихова библиотека љубазно поклонила нашој Школи и нашој талентованој франкофоној деци. Сећни смо што је баш ова генерација талентованих ученика имала ту част да отвори сарадњу са овом цењеном Институцијом и надамо се да ће се сарадња Прве крагујевачке гимназије и Француске школе и у будућности наставити. Запослени у Француској школи на челу са госпођом Потић и господином Боноласом, уложили су велики труд  да се наши ученици пријатно осећају, на чему  смо им заиста неизмерно захвални. Ученике Француске школе позвали смо у посету 21. октобра ове године. Надамо се наставку сарадње.

Након пријатног боравка у Француској школи, ученици су посетили Француски институт и имали прилику да сазнају које могућности стипендирања им пружа  Француска држава.  Чули су све о програму Erasmus  као и  интернет платформи за он лајн читање и претраживање француске литературе са преко 70 000 докумената  - Culturethèque. Посетили су  библиотеку и медијатеку Француског института и одгледали пројекцију једног француског филма.

Након ове две посете ученици су прошетали Калемегданом и посетили Споменик захвалности француској држави, видели Амбасаду Француске. Тиме је завршена посета Француским институцијама у Београду за ову школску годину. Ученици су се, оплемењени новим сазнањима , вратили назад у нади да ће и наредне године имати прилику да понове посвету.

 Анка Дедовић,

професор француског језика Прве крагујевачке гимназије

gimn3.jpg