Ко је на мрежи: 54 гостију и нема пријављених чланова

VI разред – сусрет1

1. Колико најмање померања је потребно да би се од распореда новчића на првој слици добио распоред на другој слици? 

2. Ана и Зоран станују у истом солитеру. Ана станује 12 спратова изнад Зорана. Једног дана Зоран је пошао степеницама код Ане. Тачно на пола пута био је на 8. спрату. На ком спрату станује Ана?

3. Да би се обојила цела површина леве, сиве коцке потребно је 9кг фарбе. Колико килограма фарбе треба потрошити да би се обојиле беле површине десне коцке?

 

4. Ана, њена сестра и мајка су пре 20 година имале заједно 60 година. Колико година имају оне данас?

5. Разлика збира првих 1000 позитивних парних бројева и збира првих 1000 позитивних непарних бројева је_____.

6. У продавници хокејашке опреме за штап и пак треба платити 1500 динара. За два штапа и три пака треба платити укупно 3300 динара. Колика је цена једног пака?

7. Пречник круга AB на слици је 10cm . Колики је обим фигуре , која је означена на слици, ако су правоугаоници подударни?

8. Мушица има 6, а паук 8 ногу. Заједно 2 мушице и 3 паука има исти број ногу као 10 птица и x мачака. Колико је x?

9. Аца и Пера су на једном излету заложили ватру, са намером да прже сланину. Аца је донео 8, а Пера 7 дрвених трупаца, једнаких величина. Видећи ватру, Дејан их је замолио да испрже и његово парче сланине. У знак захвалности Дејан им је дао бомбоне, укупно 30 комада. Колико бомбона више треба да да Аци него Пери?

10. Јанко и Мирко се играју са бројевима тако што Јанко увек додаје 3, а Мирко одузима 5.Додавање и одузимање раде наизменично . колико пута су они додали и одузели (то су урадили исти број пута ) ако је почетни број био 2008, а последњи -28?

gimn2.jpg