Прва крагујевачка гимназија обележава 21.октобар

Прва крагујевачка гимназија као свој дан обележава 21.октобар. Тај датум је подсећање на трагичне догађаје из 1941.године када су ученици и професори наше школе, заједно са многим недужним грађанима Крагујевца, страдали као жртве крваве одмазде немачког окупатора.

И ове године сећамо се с тугом и поштовањем ученика и професора наше школе који су храбро отишли у смрт. Годишњицу њиховог страдања обележићемо Свечаном академијом која ће бити одржана 20.10.2020. године у 17 часова у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије. Том приликом ће бити изведена поема Александра Шурбатовића „ Поуке из шуме“. Академију су ове године припремиле професорке  Нина Петровић, Маријана Шпиљевић, Маријана Гуглета, Сузана Дивац, Гордана Вучковић и Марија Мошић са рецитаторима и хором. Свечана академија ће бити одржана без публике, у складу са забраном окупљања већег броја људи у затвореном простору.

Сваке године 21. октобар се обележава манифестацијом Велики школски час којој у Шумарицама, између осталих присуствују ученици и професори наше школе. Међутим, због актуелне епидемиолошке ситуације то ове године неће бити могуће. Среда 21. октобар 2020. године ће бити наставни дан, а часови ће бити посвећени жртвама крагујевачког октобра.