Get Adobe Flash player

Ко је на мрежи: 19 гостију и нема пријављених чланова

После подметнутог пожара који је 4. јануара 2018. тешко погодио Прву крагујевачку гимназију, ученици, управа, наставнички колегијум и запослени у школи, обраћају се јавности са поруком да се осећамо нападнуто, али и да верујемо у солидарност и подршку суграђана и најшире друштвене заједнице.

Захваљујемо се полицијској управи, ватрогасцима, локалној самоуправи и свим јавним службама које су правовременом професионалном интервенцијом најпре спречиле ескалацију пожара, а затим спровеле и најавиле будуће активности на санацији учињене штете. Посебно се захваљујемо свим грађанима Крагујевца који су се добровољно и самоиницијативно јављали са порукама подршке, несебично нудећи своју волонтерску помоћ.

Материјална штета учињена Првој крагујевачкој гимназији је непроцењива. Напросто, зграда и простор наше школе су такви да је немогуће угрозити их, а да се тиме не угрози и неки део историје и националог идентитета. Међутим, угрожене су и нематеријалне вредности које наша школа с дужном преданошћу преноси новим нараштајима, пре свих мирољубивост и толеранција. Имена наших ученика читају се на насловним странама штампе, када као друштво с поносом истичемо постигнућа наше омладине. Међутим, последњих година, у црним хроникама наша имена се могу наћи и  као жртве насиља.

Школа без насиља не прихвата улогу жртве и не пристаје на насилност као атрибут социјалног окружења. Зато најављујемо низ активности, одмах после божићних празника и консолидације школе. Позивамо све добронамерне појединце да прате нашу јавну акцију са циљем да демонстрирамо да су цивилизација, толеранција и култура мирољубивог споразумевања непобедиво и већинско расположење Крагујевца, Србије и света. Ђаци и запослени Прве крагујевачке гимназије су грађани тог света и бескомпромисно припадају њему и његовој одбрани у нашем простору и времену.

skola.jpg