Get Adobe Flash player

Ко је на мрежи: 59 гостију и нема пријављених чланова

И ове године је у Шумену, Бугарска(22-26. новембар) организован престижни Међународни јесењи турнир из информатике. Девети по реду. 
На такмичењу је у сениорској конкуренцији учествовало 100 такмичара, укупно 32 тима: 12 из Бугарске, 9 из Румуније, 5 из Русије, 3 из Пољске и по један из Молдавије, Украјине и Србије. 
У јуниоркој конкуренцији је било 59 такмичара, укупно 19 тимова: 7 из Бугарске, 4 из Румуније, 6 из Русије и по један из Србије и Украјине. 
На свечаном затварању је истакнуто да и ове године такмичење има такмичаре из светског врха, јер окупља четири од најбољих шест екипа са листе ИОИ (Међународна олимпијада из информатике) славних победника.
Такмичење је подељено у два такмчиарска дана, где су такмчиари сваког дана имали на располагању 5 сати да реше 3 алгоритамска проблема. 
Репрезентација Србије је направила добар резултат, освојивши по једну сребрну и бронзану медаљу у сениорској конкуренцији и једну бронзану медаљу у јуниоркој конкуренцији. 
Екипа Србије је била у саставу 4 сениора, 4 јуниора и лидери. 
Чланови су бирани на основу резултата годишњег циклуса такмичења из програмирања које организује Друштво математичара Србије. 
Екипу сениора су чинила 3 ученика Математичке гимназије у Београду: Алекса Милисављевић (сребрна медаља), Павле Мартриновић (бронзана медаља), Иван Пешић и Филип Цосовиц, ученик Прве крагујевачке гимназије. Вођа тима је био Иван Стошић (Природно-математички факултет, Ниш). 
Јуниорску екипу су чинила 4 ученика Математичке гимназије: Вељко Радић (бронзана медаља), Алекса Миљковић, Никола Чутурић , Огњен Маринковић и вођа Јелена Хаџи-Пурић (Математички факултет, Београд).
У јуниорској конкуренцији је убедљиво најуспешнија била екипа Русије, док је у сениорској конкуренцији било уједначеније у врху, између Русије и Румуније, а и Пољска је остварила запажен резултат.Screenshot 214
_mik3228.jpg