Get Adobe Flash player

Ко је на мрежи: 59 гостију и нема пријављених чланова

Такмичење Ученичких компанија

По први пут, ове године Прва крагујевачка гимназија је учествовала на такмичењу Ученичких компанија, у организацији Достигнућа младих у Србији (Junior Achievement Serbia) која је део глобалне мреже Junior Achievement Worldwide.

На Регуионалном такмичењу које је одржано у Крагујевцу, 30. марта, школу су представљале две Ученичке компаније, LegoBats и LegoBuzz. Ментор обе компаније била је наставница Катарина Вељковић.

LegoBatsјеученичкакомпанијакојасебавиразвојем и производњом уређаја за слепе и слабовиде особе, ради њиховог лакшег кретања у околини.Коришћењем информационе технологије, компанија жели да помогне особима са оштећеним видом да се без употребе садашњих помагала (штапа, дресираних животиња) крећу самостално. Компанију чини пет чланица: Миона Марковић (I9), Моника Миливојевић (VIIсм), Нађа Лазаревић (Iсм), Дуња Милановић (Iсм), Теодора Ђукућ (Iсм).

Компанија LegoBats наРегионалном такмичењу

Компанија LegoBuzz има четири члана и то Јовану Малишић (Iси), Јану Марковић (Iсм), Немању Миловановића (Iсм) и Милицу Томић (Iсм). Ова ученичка компанија се бави развојем и производњом рамова за кошнице, који сваку кошницу претварају у Smart Bee Box кошницy. Коришћењем информационе технологије, желе да помогну пчеларима. Кошница је јединствено решење за различите врсте проблема. Та кошница има улогу да обавештава  пчелара о тренутном стању његове пчелиње заједнице. Путем различитих сензора она треба да скупља податке и преко интернета их шаље пчелару.

Иновативном и квалитетном бизнис идејом, компанија LegoBuzz је успела да освоји треће место и квалификује се на Национално такмичење ученичких компанија које је одржано у Београду у периоду од 15. и 16. маја. На Националномтакмичењу учествовало је 20 средњошколских тимова из Вршца, Шида, Сомбора, Сремске Митровице, Ниша, Лесковца, Власотинца, Београда, Пријепоља, Лучана, Ариља, Гуче и Крагујевца, где су представљени најразличитији производи од паметне кошнице, модлица за колаче, биоразградивих саксија, органских препарати за негу коже до система за наводњавање.

Првог дана такмичења, у Делта Цитyју, ученичке компаније су изложиле своје производе члановима жирија, који су оцењивали вештине и јединственост понуде сваке компаније.

Компанија LegoBuzz на Националном такмичењу

Следећег дана у простору Дорћол Плаца, све компаније сусе представиле публици и жирију презентујући извештаје својих компанија, уз детаљније објашњење производа и бизнис плана.

Након занимљивих презентација уследила је церемонија доделе награда за најбољег  наставника ментора, пословног волонтера и најбољу ученичку компанију.

Јована Малишић, је проглашена за једног од десет најбољих младих лидера у овој години. Док је ученичка компанија LegoBuzz је освојила прво место на Националном такмичењу, и у јулу ће представљати Србију на европском такмичењу ученичких компанија у Бриселу, на коме ће учествовати 35 земаља.

Компанија LegoBuzz проглашена за најбољу Ученичку компанију

gimn2.jpg